Fundament europejskich kuchni narodowych

Nie sądzę, czy jest w Europie...Kuchnia francuska - każdy kucharz powinien ją znać. Bo to fundament, bardzo ważna baza. Uczy różnych technik gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu różnych kuch

Fundament europejskich kuchni narodowych blog kulinarny
Kuchnia francuska - każdy kucharz powinien ją znać. Bo to fundament, bardzo ważna baza. Uczy różnych technik gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie...Kuchnia francuska - każdy kucharz powinien ją znać. Bo to fundament, bardzo ważna baza. Uczy różnych technik gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Potrawy mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Jednak jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża ilość potraw duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Raptem parę składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. przepis na ratatouille
Na temat to też niezłe źródło
W temacie warto poczytać również pozostałe informacje.
ratatouille przepis - tekst jest OK
- tekst jest OK