Kuchnia francuska

ych kuchni....Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy różnych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu różnych kuchni. Nie

Kuchnia francuska Blog kulinarny
Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy różnych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu różnych kuchni....Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy różnych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Dania potrafią być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Jednak jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora ilość potraw duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Tylko kilka składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja.
W temacie ze zdjęciami warto poczytać również pozostałe informacje.
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: Blog z przepisami - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.
Wpis inspirowany jest również ze zdjęciami
- tekst jest OK